top of page
Søg

TILBAGEBLIK PÅ 2024 OG ET SMUGKIG IND I 2025

Rune Windfeld



Dansk Klatreforbund udgiver hvert år i starten af året denne rapport, der har til hensigt at give læserne et større og mere generelt indblik i nogle af de mange fede aktiviteter, der er sket i det forgangne år, samt et sneak peak ind i det kommende år.

Vi håber derfor, at du finder rapporten interessant, og glæder os til at se dig til nogle af de mange spændende events, vi har i pipelinen for 2025.

God læselyst!


DANSK KLATREFORBUND SOM ORGANISATION

På årsmødet i 2024 fik Dansk Klatreforbund en ny bestyrelsessammensætning, herunder også ny formand. Generelt har Nikolaj Mejsner fortsat kursen fra den tidligere bestyrelse, som bl.a. omfatter arbejdet med implementering af forbundets vision og mission fra 2023. Fokus har også været på at gøre Danmark mere synlig på den internationale scene. Det har bl.a. medført engageret deltagelse i møder og debatter med IFSC og senest har forbundet aftalt at overtage hovedmedlemsskabet af UIAA fra Dansk Bjerg- og Klatreklub.

Forbundets sekretariat fortsætter med en kollektiv ledelsesstruktur, hvilket bl.a. betyder flere ressourcer til rådighed for at servicere og udvikle dansk klatring samt større konsensus omkring væsentlige beslutninger. Den flade ledelsesstruktur indebærer et tæt samarbejde med forbundets forretningsudvalg, som består af formand, næstformand og kasserer.

Samarbejdet mellem bestyrelse og sekretariat er vigtigt for begge parter. Generelt kan man sige, at sekretariatet varetager den daglige drift, får tingene til at ske og håndterer de opgaver, der kommer løbende. Bestyrelsen arbejder mere langsigtet med, hvor dansk klatring skal bevæge sig hen. Når det er sagt, så har sekretariatet stadig stor indflydelse på retningen og bestyrelsen stor indflydelse på dagligdagen (ikke mindst via forretningsudvalget), så der er et stort overlap, som kræver et godt og tæt samarbejde, hvilket heldigvis eksisterer.

Bestyrelsen afholder møder ca. 8 gange årligt og forretningsudvalget mødes 8-10 gange årligt. De fleste af møderne afholdes med deltagelse fra sekretariatet.


 

SAMARBEJDE MED DANMARKS IDRÆTSFORBUND

Dansk Klatreforbund har et tæt samarbejde med Danmarks Idræts Forbund (DIF). DIF er en paraplyorganisation for alle de danske idrætsforbund. DIF er finansieret gennem midler fra Danske Spil, også kaldet tipsmidlerne. Ca. tre fjerdedele af de midler, DIF modtager, bliver sent videre til specialforbundene, såsom Dansk Klatreforbund.

Vores støtte fra DIF falder primært i to hovedkategorier: Grundstøtte på ca. 1 million og strategistøtte på ca. 2,5 millioner.

Støtten fra DIF udgør altså størstedelen af forbundets indtægter. Med midlerne fra DIF følger også nogle krav og forventninger, nogle af disse fastsættes i firårige strategiplaner. I løbet af 2024 har vi i forhandlet den nye strategiplan på plads med DIF, og resultatet er følgende tre strategispor.


Facilitetsudvikling

I forhold til sporet facilitetsudvikling vil vi arbejde på at få flere og bedre klatrefaciliteter i Danmark. Det vil vi primært gøre ved at indgå som vejledere i de klubber, der ønsker at udvide eller modernisere klatrefaciliteter.

Organisationsudvikling

Her er målet at få flere og bedre aktiviteter i de danske klatreklubber. Det vil vi gøre via uddannelse af ressourcepersoner som trænere, rutebyggere og instruktører. Ligesom vi vil fortsætte vores tilbud om klassisk klubudvikling til de klubber, der ønsker at optimere deres organisering og struktur i klubben.

Sportslig udvikling

Dette spor skal fokusere på at hæve det sportslige niveau i dansk klatring. Det vil vi gøre ved at have en konkurrenceserie på højeste nationale niveau samt understøtte klub- bredde- og juniorkonkurrencer. Desuden vil vi udbygge vores talent-eliteprogram.

Disse 3 spor for perioden 2026 til 2029 bygger i høj grad videre på de igangværende 4 strategispor (facilitet, klubudvikling, motion og fællesskab samt børn og unge) og på forbundets øvrige indsats for at støtte op om klubberne og sporten i sin helhed.


JUNIORPROGRAM

Tak til alle jer som bød ind med faciliteter, frivillige initiativer og kompetencer, så vi igen i 2024 kunne tilbyde sjove, relevante og udfordrende klatreaktiviteter for børn og unge.

Juniorbattle i Nørrebro Klatreklub var meget velbesøgt, og vi vil i 2025 fortsætte ordningen, hvor der konkurreres i to aldersklasser, de 7-9-årige og de 10-14-årige.

I 2024 var det Kolding Klatreklub, der åbnede dørene for vintertræffet. Denne gang sneg vi en lille holdkonkurrence ind og workshops afviklet af Kolding Klatreklubs egne unge trænere😊. Der var kæmpe opbakning fra Kolding Klatreklub og juniorudvalget.

Juniorprogrammet 2025 består af Juniorbattles, juniortræninger, vintertræf og selvfølgelig klippeture. Desværre bliver Young Guns ikke en del af programmet i 2025, der har ikke været efterspørgsel eller tilslutning. Hvis I klubber sidder med en drøm om at sætte fut i Young Guns, er det absolut en mulighed i 2026.


UDDANNELSE

Uddannelse af Trænere

Der var god efterspørgsel efter alle vores træneruddannelser i 2024.

En del klubber ville have Trænerintro, hvor man på en dag får en indføring i bl.a. planlægning af et dagsprogram, tekniktræning, børn- og unge samt udvikling af nye øvelser. Fedt at se dette kursus komme rundt i hele landet!

Derudover var Træner 1 også at finde både i den nordligste del af Danmark, i hovedstaden og Syddanmark.

I 2024 kunne Træner 2 også sættes op med to ud af tre moduler i Odense Boulderklub og et modul i Bison Boulders. Der var stor tilslutning, og vi håber, at denne uddannelse kan komme i kalenderen i 2025 igen. Som noget nyt tilbød vi uddannelsen workshopbaseret, hvor man kunne tilmelde sig det eller de moduler man ville. Dog kan man kun få et uddannelsesbevis med alle tre moduler (og hvis man allerede har taget Træner 1).

 

Uddannelse af rutebyggere

Igennem de seneste år har vi haft 150 rutinerede rutebyggere igennem forbundets rutebyguddannelse. Til gengæld har uddannelsen ligget lidt stille i 2024 med mindre efterspørgsel og kun et enkelt kursus. Vi arbejder på at få kurser i kalenderen i 2025, men har endnu ingen datoer på plads.

Til gengæld oplever vi, at flere mindre klubber har brug for hjælp fra forbundet til at afvikle Rutebyg Basis, som er vores skabelon til et begynderkursus. Det vil vi meget gerne støtte op om, så hvis din klub er i samme situation, skal I bare tage kontakt.

Vi har sammen med Nørrebro Klatreklub lagt billet ind på at være vært ved et IFSC Level 1 kursus. Vi afventer svar på, om vi får det til Danmark, for så kan vi få en eller to danskere i gang med at tage IFSC licens.

Uddannelse af Instruktører

En af de store driftsopgaver i Dansk Klatreforbund er at sikre et stort og bredt udbud af tidssvarende instruktøruddannelser, så vores klatrere kan uddannes til at klatre sikkert og ansvarligt i hallerne og på klippe.

Instruktøruddannelserne består af tre niveauer på hhv. kunstige klatrevægge (Instruktør 1, 2 og 3) og tilsvarende tre niveauer på klippe (Klippeklatreinstruktør 1, 2 og 3).

Uddannelserne er designet, så de bygger oven på hinanden. På den måde kan man uddanne sig til det niveau, som passer bedst til behov og interesser.

I årets løb har forbundet afholdt kurser i hele landet, og vi forsøger at veksle mellem hvilke klubber der får kurserne, så kursisterne får så kort transporttid som muligt.

Hvis din klub ønsker at få afholdt et instruktørkursus, så tøv ikke med at tage fat i os. Vi bestræber os på at annoncere kurserne fire til otte måneder frem i tiden.


Foreløbigt program for instruktøruddannelser 2025:

Januar          Instruktør 3 Odense

Januar          Instruktør 2 Ballerup

Januar          Instruktør 2 Skælskør

Februar        Instruktør 3 Ballerup

Marts            Instruktør 2 Kolding

Marts            Instruktør 2 Aalborg

maj                Klippeklatreinstruktør 3 Kullen

Juni              Klippeklatreinstruktør 1 Bornholm

November    Instruktør 3 Kolding (mangler bekræftelse)

Oktober        seminar for klippeklatreinstruktører

Mere info og tilmelding på hjemmesiden.



 MOTIONS- OG KLIPPEPROGRAMMET


Multi-workshopVi arbejder på at sammensætte et spændende og lærerigt program til voksne motionister som gerne vil videreudvikle deres klatreniveau. Mange stagnerer, og det kan være svært at blive klog på, hvad og hvor meget, der egentligt skal til for at skubbe niveauet opad.Sæt et X i kalenderen d. 1. nov. Så finder vi en inspirerende facilitet og nogle dygtige undervisere😊.

Tour de Klatreskader

Sammen med Dennis fra Klatreskader.dk har vi i 2025 planlagt en række workshops, der kan inspirere til veltilrettelagt finger-, skulder-, og udholdenhedstræning. Pt. er disse workshops i kalenderen i Kolding Klatreklub 6. februar og Nørrebro Klatreklub 24. februar.

Pulje til fremme af fællesskab og acces  

Dansk Klatreforbund ønsker at bidrage til skabelsen af flere aktiviteter, der øger fællesskabsfølelsen i klatresporten og som går på tværs af klubber. Vi vil også gerne bidrage til at bevare et fortsat godt forhold til lodsejere og et godt rygte, når vi klatrer og opholder os i naturen.

Derfor har vi prioriteret at afsætte midler til at støtte klubbers initiativer indenfor disse fællesskabs- og access-aktiviteter. Enhver klub der igangsætter en relevant aktivitet kan søge om støtte til deres projekt via puljerne og kravet for at opnå støtte er, at initiativet skaber aktiviteter, som går på tværs af klubber og gavner hele eller en stor del af klatremiljøet.

I 2024 har vi støttet faciliteterne i Egeløkke Naturlejrplads, men puljen er ikke blevet brugt fuldt ud. Vi glæder os til at modtage og behandle nye forslag til initiativer.


 

KONKURRENCER

Konkurrencekalenderen er efterhånden blevet et større tilløbsstykke med et væld af forskellige konkurrencer til forskellige målgrupper. Breddekonkurrencerne arrangeres af klubberne og de kommercielle klatrehaller. Forbundet står for at arrangere konkurrencerne på det højeste sportslige niveau.

Det gælder danmarksserierne Boulder Cup og Lead Cup, samt danmarksmesterskaber og hvert andet år nordisk mesterskab.

I 2024 fik vi afviklet seks konkurrencer, som alle blev en stor succes. Kvaliteten af organisering, rutebygning og afvikling bliver hele tiden bedre, og de engagerede klatrere er dygtige til at skabe et stærkt og inkluderende fællesskab, hvor alle støtter op om hinanden.

I 2024 afholdt vi:

Boulder Cup #1

Nørrebro

Boulder Cup #2

Kolding

Boulder DM

Boulders Amager/Hvidovre

Lead Cup #1

Pløks

Lead Cup #2

BaNanna Park

Lead DM

Aarhus

 

Kæmpe tak til de klubber, som kontinuerligt stiller deres faciliteter til rådighed for konkurrencemiljøet.

Vores tætte samarbejde med ClimbAlong, som producerer et system til pointtælling, har givet os mulighed for at udvikle både på vores formater men også på hele oplevelsen af konkurrencerne for både klatrere og tilskuere.

I 2024 har Lead Cup f.eks. for første gang haft separat kvalifikation og finale til alle klasser.

PETZL har igen i 2024 støttet op om konkurrencerne med flotte præmier og har gennem flere år været en super god samarbejdspartner. PETZL er med igen i 2025, men nu kun på lead.  Til gengæld har vi landet en aftale med LA SPORTIVA som kommer til at levere præmier til de tre sidste boulderkonkurrencer i 2025.

 

 

Konkurrencekalender 2025:

25.  jan.   

Boulder Cup #1

Bison Boulders

08.  feb.   

Boulder Cup #2

Aalborg Klatreklub

28-1 mar.  

Boulder DM

Kolding Klatreklub

14-15 mar. 

Boulder NM

Boulders Amager/Hvidovre

31.  maj.    

Lead Cup #1

Aarhus Klatreklub

23.  aug.   

Lead Cup #2

NKK Bananna Park

20.  sep.   

Lead DM

DBKK Blocs & Walls

 

Konkurrenceudvalget består af Bent Acher Johansen, Povl Lund og Allan Beck


PARAKLATRING

Paraklatring er for alvor kommet på dagsordenen, da det i efteråret 2024 blev annonceret, at paraklatrere for første gang kan konkurrere ved de Paralympiske Lege i 2028. Det er kæmpestort både internationalt, men også i lille Danmark.

Vi har pt. et mindre landshold bestående af fire passionerede klatrere. Flere af dem drømmer om at kvalificere sig til legene i Los Angeles i 2028.

For landsholdsdeltagernes vedkommende skal de i 2025 deltage i flere internationale konkurrencer, bl.a. World Cup i Innsbruck til juni, NM i Norge og måske et VM i Seoul.


Udover landsholdet er der selvfølgelig en masse klatrere, der nyder godt af klatringens muligheder uden at have konkurrenceambitioner. Vi fortsætter det gode samarbejde med Århus Klatreklub og Dansk Bjerg- og Klatreklub, som igen i år lægger hus til vores para breddesamlinger.

Århus Klatreklub har taget initiativ til at tilbyde et paraklatrehold. Her træner ca. 10 klatrere en gang om ugen. Her er klatring det fælles tredje, der skaber et stærkt fællesskab, hvor frivillighed og sammenhold er i højsædet. Det er inkluderende og støttende træning, hvor alle kan være med, uanset baggrund, erfaring, fysiske og psykiske forudsætninger. Der er plads til flere på holdet😊.

I 2025 kommer Østjysk Klatreklub på banen i en para-sammenhæng, da de har taget initiativ til at lave en inklusionssamling bl.a. for klatrere med udviklingshæmning, autisme eller ADHD.

 

TALENT OG ELITE

2024 har været et godt år for talent- og eliteudviklingen i Danmark. Vi fortsætter med at se større søgning og en god spredning fra hele klatredanmark til både National Talentgruppe (NTG) og landshold. Både homogeniteten og niveauet i gruppen stiger fortsat fra år til år. Det er vi superglade for, og det bekræfter os i, at vi er på rette vej 😊.

I 2024 havde vi fokus på, at vores træningslejre og samlinger inspirerede til nysgerrighed, læring og fællesskab. Dette for at sikre, at vi har en stor og motiveret gruppe, der har lyst til at forfølge en elitekarriere inden for klatring. Når vi kigger på fastholdelsesprocenten i NTG og landsholdsregi, kan vi konstatere, at vi lykkes ret godt med det. Vi her et meget lille drop out af klatrere, der ikke genansøger i enten NTG eller på landsholdene. I 2025 vil vi derfor arbejde videre med denne strategi.

 

På trods af at vores talentudviklingsmodel ser ud til at fungere godt, har vi valgt at ændre i modellen i 2025. Det internationale forbund har besluttet at ændre alderskategorierne til internationale konkurrencer, så der ikke længere er tre ungdomskategorier (U16/U18/U20), men kun to (U17/U19). Vi har derfor tilpasset modellen i NTG og landshold til de nye alderskategorier.

Det betyder, at vores ældste ungdomsgruppe (U19) bliver seniorer tidligere. For at sikre en fortsat lyst til at satse på en sportslig karriere, også for dem der ikke i år er optaget på U19-landsholdet, har vi valgt at udvide NTG-gruppen til også at inkludere de ældste (U19-klatrere). Dette for at muliggøre, at vores ældste ungdomsklatrere også kan være en del af vores udviklingsfællesskab.

Igen i år har vi haft travlt på den internationale scene. Vi har været repræsenteret til begge Nordiske Mesterskaber (boulder og lead), deltaget i European Cups (Youth og Adult), World Cups og EM (Youth og Adult). Der er ingen tvivl om, at sporten udvikler sig meget i disse år. Interessen i sporten vokser globalt set, og OL presser niveauet opad og opad. På trods af det har vi igen i år haft mange gode resultater. I år særligt i vores ungdomskategorier, hvor vi både har vundet guld til NM i Boulder og sikret flere semifinalepladser til EM-Youth i både boulder og lead.


I de sidste mange år er vores senior landsholdsgruppe vokset og niveauet steget. Nu begynder vi for alvor at se frugten af vores ungdomsarbejde, da søgningen til seniorlandsholdet er så stor, at vi ikke har plads til alle. Det er lidt en ny situation på godt og ondt. Ærgerligt for alle dem, der får et afslag, men rigtig godt for udviklingen. Vi er ikke længere i gang med at opbygge vores talent- og elitegruppe. Vi begynder så småt at ligne de mere etablerede idrætsgrene, hvor det at komme på et seniorlandshold kræver utroligt stort og dedikeret arbejde igennem rigtig mange år.

Heldigvis for os stiger antallet af dedikerede unge klatrere, og vi ser bedre og dygtigere trænere og klubber, der bakker op om de unge og de unges ambitioner. Det sætter vi utrolig stor pris på, da det er med til at udvikle sporten herhjemme. Tak for det.

 


DANSK KLATREFORBUNDS UDVALG

Juniorudvalget

Udvalget har til formål at arrangere aktiviteter for de unge klatrere, og medvirker til at skabe stærke netværk mellem andre unge klatrere på tværs af klubberne.

I 2024 blev der afholdt en række supergode arrangementer:

Nordic Youth Camp på Åland i uge 29: 6 danske juniorer deltog i følge med 2 delegationsledere fra juniorudvalget. Klatringen var udelukkende bouldering, men super spektakulære klipper og meget smuk natur.

Der var 43 unge fra 4 lande repræsenteret. Der blev også tid til masser af sociale aktiviteter ud over klatringen.

Junior Sommertræf på Bornholm i uge 30: De 50 ledige pladser var udsolgt allerede 2 måneder før deadline. Vi havde som altid en superhyggelig uge med maser af klatring, sparring, inspiration, kompetenceløft og fælles sociale aktiviteter i højsædet. Sommertræffet kører næsten rutinepræget, men vi udvikler lidt hvert eneste år. Bornholm byder på masser af klatring i næsten alle kategorier, og vi har endda en stor og lang bouldervæg i hallen, hvor vi har basecamp. Vi forventer, at dette års billetter også vil gå som varmt brød.

Uge 42 på Kullen: 3 ledere fra juniorudvalget arrangerede en ungdomscamp med traditionel klatring og topreb. Vi havde base i Dansk Bjerg- og Klatreklubs hytte. Det blev også mægtig hyggeligt. Der var både rutinerede tradklatrere, nye som blev oplært og helt grønne som fik deres første granit imellem hænderne på topreb.

I 2025 har vi foreløbig planlagt Nordic Youth Camp på Bornholm i uge 29 og Junior Sommertræf samme sted i uge 30. Tilmeldingen til sidstnævnte er allerede åbnet, og den anden åbner meget snart.

Juniorudvalget består af Erling Strauss, Ole Qvistgaard, Michelle S. Larsen, Daniel Rowold, Malthe Rønnenfelt, Sebastian B. Nielsen, Targo Jensen, Simone Jensen, Tina Jensen og Tonja Jensen


Bornholmudvalget

Bornholmudvalget består af 9 frivillige passionerede klatrere, der alle brænder for udvalgets fornemmeste opgave: at udvikle og fremme klatringen på Bornholm. 

I 2024 var årets største begivenhed klatrefestivalen Bornholm on the Rocks 2024, der sprængte alle rammer med deltagerrekord på +150 tilmeldte.

Igen, igen var festivalen en stor succes og meget flot evalueret af deltagerne. De udbudte kurser var udsolgt, og de tilbudte gratis workshops på workshopdagen var meget eftertragtede – og også helt fyldt op. Gode vibes, meget læring og udveksling af klatreerfaringer!

Dette års største begivenhed Bornholm on the Rocks 2025 er allerede i planlægningsfasen, og første step er udarbejdelse af årets plakat, som vi igen i år har lagt i hænderne på Jens Bjerrum Mørch. Se plakaten for 2024 nedenfor.

Dansk Bjerg- og Klatreklubs to årlige åbne klubture, Store Bededagstur og Sensommertur, var også deltagermagneter med henholdsvis 75 og 50 deltagere.

Foruden festival og klippeture blev der i 2024 også afholdt arbejdsweekender og udført en del andet arbejde, bl.a. på forbedring af sikkerheden i Moseløkken, etablering af nye ruter, forbedring af faciliteterne på Egeløkke Naturlejrplads og afholdelse af dialogmøder med lokale myndigheder.

Borhnholmudvalget består af Annette Vilen (forperson), Kim Moltved Christiansen, Peter Harremoës, Laust Højmark, Emil Nordly Traidl, Jakob Hansen, Stefan Jacobsen, Erling Strauss, Line Kejser og Jens Mørch

Sikkerhedsudvalget

Sikkerhedsudvalget er udpeget af bestyrelsen og samarbejder med sekretariatet om at udvikle sikkerhedsuddannelser.

Et af årets store fokusområder har været brugen af assisterende bremser.

Der udvikles hele tiden nye bremsetyper, og trenden både i de danske klatrehaller og i verden omkring os er, at stadig flere klatrere anvender assisterende bremser.

De større klatrenationer som Tyskland, Østrig og Norge anbefaler nu assisterende bremser til sportsklatring både indenfor og udenfor.

Sikkerhed ved klatring er et komplekst emne, og der kan være både vanetænkning, kultur og (overraskende) store følelser på spil. Der er ikke nødvendigvis et eksakt facit, der er snarere tale om en afvejning af fordele og ulemper ved de forskellige typer af bremser: Den gammeldags tube-bremse giver mulighed for lidt mere præcist sikringsarbejde og, hvis man har øvet det, mere dynamik i faldet. Assisterende bremser giver større sikkerhedsmargin i forhold til at tabe makkeren. Der kan være særlige situationer, hvor en tube-bremse er hensigtsmæssig, men vi må også erkende, at langt de fleste klatrere sjældent eller aldrig kommer i disse situationer.

 I løbet af 2024 er sikkerhedsudvalget i samarbejde med sekretariatet gået i dybden med disse fordele og ulemper, og har besluttet, at vi vil følge de store klatrenationer i deres tilgang til bremser. Fremover vil vi som udgangspunkt anbefale brugen af assisterende bremser til klatring på kunstige vægge samt til boltet klippeklatring.

I løbet af 2025 vil normerne for sikringskursus 1 og sikringskursus 2 derfor blive revideret, ligesom de relevante instruktøruddannelser vil blive tilpasset til at lægge større vægt på assisterende bremser. Når materialet er klar, skriver vi mere på hjemmeside og sociale medier, og alle instruktører vil blive orienteret.

Der er tale om en generel anbefaling om primært at præsentere begyndere for assisterende bremser og om at bruge assisterende bremser, når der ikke er særlige årsager til andet. Det er ikke et krav. Klubber og instruktører kan derfor stadigt vælge at undervise med de klassiske tube-bremser. Dette kan for eksempel være relevant, hvis kursisterne allerede ved Kursus 1 og 2 ved, at de på skal ud og klatre traditionel klatring eller isklatring eller lignende.

 

Sikkerhedsudvalget består af Stefan Jacobsen, Malwina Tarka, Jens Peter Bøttger, Jacob Hasselbalch.


Ordensudvalget

Ordensudvalget er nedsat for at afgøre uenigheder, som vedrører fortolkning af vores egne regler og DIF’s regler. Det er et krav fra DIF, at vi skal have et ordensudvalg, men det er også en god måde at være forberedt på, hvis der skulle opstå uenigheder. Det kunne f.eks. være omkring eksamensafvikling eller konkurrenceregler.

På vores hjemmeside kan du læse mere om, hvordan du kan klage, og hvilke sager der hører under udvalgets område.

Der har ikke været nogen klager i 2024. Til gengæld har udvalg og sekretariat holdt et møde, hvor vi har diskuteret procedurer for klagesager og har kunnet lære hinanden lidt at kende.

Ordensudvalget består af Jan Bønding, Emil Nørbjerg og Torin Gundel-Re


7 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page